Zookoutek‎ > ‎

Kardinál červený






Kardinál červený (Cardinalis cardinalis) je 21 - 23 cm dlouhý pěvec .Vyskytuje se na okrajích lesů, v parcích, zahradách atd. Výskyt - jižní a východní části Severní Ameriky.

Samec je karmínově červený a na hrdle má černé opeření, samice je žlutohnědě olivová. Má nápadně dlouhý ocas, silný zašpičatělý zobák vhodný k rozbíjení tvrdších semen a na hlavě vztyčitelnou chocholku.

Kardinál červený je  všežravec, ale jeho hlavní složku potravy tvoří rostlinná strava , občas chytají i menší hmyz. Ozývá se hlasem tvořeným výraznými a melodickými tóny. Samec je po celý rok teritoriální, nejagresivnější je přitom v době rozmnožování. Při námluvách samec do zobáku samice vkládá zralý plod a čeká, zda jej samice přijme. Ročně má 2 až 4 snůšky, přičemž v jedné obvykle bývají 3 až 4 vejce.


Comments